Jumaat, 21 Ogos 2009

أهلا يا رمضان

Alhamdulillah.. rasanya dah hampir setahun wujudnya blog ni. Waktu mula buat blog ni pun bulan posa dan malam ni malam pertama ramadhan. Syukur dapat sampai lagi ramadhan yg berkat ni. Moga2 kedatangan ramadhan tahun ini dapat meningkatkan lagi semangat kita untuk merperbanyakkan amal ibadat dan ketaqwaan kepada Allah.
قال الرسول من صام رمضان إيمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه

Rabu, 8 April 2009

BENTUK SOALAN T1 & T2 FORMAT BARU

Bismillah..

Rasanya semua ust2 & ustazah2 yg ngajar BAK t1&t2(sukatan baru) dok pikiq mcm mana la bentuk soalan yg "LEMBAGA" nak habaq nantiii.tambah2 lagi bila mai musim nak kena buat soalan ujian & peperiksaan. Teman pun ada dok pakat dgn kengkawan nak buat buku latihan utk T1&T2, tp bila dok pikiq pasai format yg masih dirahsiakan@ belum tau lg bentuknya maka tersimpan jela niat murni teman tu. Teman pun tak pandai nak memandai-mandai sendiri. Maka tggu dan doa jela "LEMBAGA" bgtau formatnya secepat mgkn. Idak la Ust & Ustzah terpening-pening dok mikio nye pulok.
JPN Perak pun mmg ada rncngn nak pggl tok2 nujum yg handal2 mcm Ust Azrul, Ust Nik Malik & the gang utk bntk format soalan ramalan. Harapnya cepat2 la buat. Kalau boleh, siap buat soalan utk pertghn thn skali. Lagi cantekkk.
Sapa2 yg ada maklumat ttg format soalan bg sukatan baru, harap dpt kongsikan dgn teman.
Wassalam

Khamis, 26 Mac 2009

ANALISIS BAT SBP SPM 2008

Alhamdulillah dengan kehendak Allah jua SBPI Gopeng telah berjaya untuk memperbaiki pencapaian tahun 2007 kepada yg lebih baik. Tahniah kepada anak2 pelajar yg berjaya mendapat "A". Yg tak dapat "A" jgn kecewa. "A" dlm xm bukanlah segalanya. Yg pntg ilmu bahasa Arab yg telah dipelajari dpt memberi faedah dlm kehidupan dihari mendatang. Moga semua anak2 pelajar menjadi insan yg berguna dan berbakti utk ISLAM.

KED

SBP

Bil. Calon

1A

2A

1A-2A

3B

4B

3B-4B

GPK

Bil

%

Bil

%

Bil

%

Bil

%

Bil

%

Bil

%

1

KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH

281

139

49,47

68

24,2

207

73,67

44

15,66

25

8,9

69

24,56

1,897

2

SBP INTEGRASI SABAK BERNAM

57

24

42,11

12

21,05

36

63,16

14

24,56

6

10,53

20

35,09

2,088

3

SBP INTEGRASI GOPENG

89

30

33,71

28

31,46

58

65,17

20

22,47

9

10,11

29

32,58

2,157

4

SBP INTEGRASI BATU RAKIT

46

16

34,78

11

23,91

27

58,7

10

21,74

7

15,22

17

36,96

2,304

5

SBP INTEGRASI TEMERLOH

45

12

26,67

9

20

21

46,67

15

33,33

9

20

24

53,33

2,467

6

SBP INTEGRASI JEMPOL

63

15

23,81

17

26,98

32

50,79

18

28,57

10

15,87

28

44,44

2,508

7

SM SAINS SULTAN ISKANDAR

75

21

28

21

28

42

56

17

22,67

8

10,67

25

33,33

2,533

8

SBP INTEGRASI SELANDAR

37

11

29,73

10

27,03

21

56,76

6

16,22

6

16,22

12

32,43

2,595

9

SM AGAMA PERSEKUTUAN LABU

137

38

27,74

31

22,63

69

50,36

28

20,44

23

16,79

51

37,23

2,701

10

SBP INTEGRASI KUBANG PASU

66

7

10,61

18

27,27

25

37,88

20

30,3

13

19,7

33

50

3

11

SM AGAMA PERSEKUTUAN KAJANG

155

36

23,23

28

18,06

64

41,29

35

22,58

26

16,77

61

39,35

3,026

12

SBP INTEGRASI RAWANG

81

12

14,81

12

14,81

24

29,63

26

32,1

13

16,05

39

48,15

3,21

13

SBP INTEGRASI GOMBAK

83

15

18,07

10

12,05

25

30,12

21

25,3

21

25,3

42

50,6

3,241

14

SBP INTEGRASI PEKAN

44

3

6,82

8

18,18

11

25

15

34,09

12

27,27

27

61,36

3,273

15

SBP INTEGRASI KUANTAN

51

9

17,65

12

23,53

21

41,18

6

11,76

10

19,61

16

31,37

3,333

JUMLAH

1310

388

29.62

295

22.52

683

52,14

295

22.52

198

15.11

493

37,63

2.584

Rabu, 4 Mac 2009

TAKLIMAT PBS BAK DAERAH KINTA SELATAN & UTARA

Tarikh : 05 mac 2009
Tempat : Bilik Mesyuarat SBPI Gopeng
Masa : 8.30 pagi
Kehadiran : 1) Ketua Pentaksir Kawasan
2) Pentaksir Kawasan
3) Ketua Pentaksir Sekolah
4) Pentaksir Sekolah
Jemputan Khas : Ust Abdul Kahar b Awang Karim (Peg Bahasa Arab JPN Perak)

Sabtu, 28 Februari 2009

RPT T2 (BARU)

Ramai yg dok tanya teman RPT T2 buku teks baru ada ke tak.. Teman mmg tadak dan tak sempat nak buat pun lagi.Tapi Alhamdulillah teman kpd teman iaitu Ust Naset Seman SMKA(P) Kangar kata dia ada. So boleh la kita kongsi stakat yg ada ni.. Kalau sapa2 nak yg lagi bagus kena ejas laye.. pastu bagi kat teman utk kita sama2 gunakan ..
شكرا جزيلا لمن يساهم على هذا الإنجاز

RPT T2 (baru)

Selasa, 24 Februari 2009

MESYUARAT PBS PMR BAK *

Mesyuarat Penyelarasan Pengoperasian Pentaksiran Berasaskan Sekolah PMR Negeri Perak 2009 : Bahasa Arab Komunikasi

Tarikh : 23-25 Feb 09
Tempat : Hotel Gold Course, Klang

* tak masuk kelas lagi

Sabtu, 14 Februari 2009

Kertas kerja Mukhayyam Bahasa Arab


Kertas kerja Mukhayyam Bahasa Arab
- yang dibuat oleh "guru cemerlang" Ust Azrulsham (Akeem) SMK Sultan Yussuf

Selasa, 6 Januari 2009

اللهم انصر إخوتنا المجاهدين في فلسطين

بسم الله ثم الحمد لله
Syukur dapat jua ku update blog ini setelah lama tak terisi dengan apa2 posting.Akhir tahun 2008 yg lalu agak sibuk dengan exam dan PAStu cuti plak. Waktu cutimmg tak online la.
Alhamdulillah ni dah ada broadband bole la update selalu..tupun kalau rajin..Ni pun ku update pasai nak upload RPT BAK yg diminta oleh kawanku Amizan & Zamri.Yg ada bole la ku bg, lgpun ku takdak jasa apapun, hanya tolong sampaikan benda2 yg ku sedut drp kawan2 lain.Ubah la apa yg patut dan mana yg tak bekenan.
Selamat berjuang wahai kawan2
سيروا على بركة الله

RPT BAK T1 (buku baru)

RPT BAK T2 (buku lama)

RPT BAK T3 (buku lama)